Składniki na około 30 ciasteczek:
- 1 i 1/3 szk mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 g miękkiego masła
- pół szkl cukru pudru
- jajko
- pół szk żurawiny
- 40 g białej czekolady
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać do masy i miskować dalej, na końcu dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę. Zagnieść kulę i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroi ciasteczka, piec w 180 stopniach przed około 10-12 min w zależności od grubości ciasteczek.
Przepis ze strony Czekoladą utkane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz