wtorek, 11 lutego 2014

Quinoa z porem i ziołami


Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno.

Składniki:
  • 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 pory
  • świeże zioła: tymianek i szałwia
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich

Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić pory przez 4 minuty. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Zioła posiekać. W misce połączyć ugotowaną quinoa, zioła, por. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Dzięki tym ziołom musi pewnie pięknie pachnieć :) wiosennie wręcz wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na plusie 9 stopni, więc i w kuchni wiosennie :)

      Usuń
  2. Ostatnio odkryłam quinoę i włączam ją do jadłospisu, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...