Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze
względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się
bardzo wysoką zawartością
wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla
osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze
względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do
ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną
przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno.
Składniki:
- 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
- 2 pory
- świeże zioła: tymianek i szałwia
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich
Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić pory przez 4 minuty. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Zioła posiekać. W misce połączyć ugotowaną quinoa, zioła, por. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Dzięki tym ziołom musi pewnie pięknie pachnieć :) wiosennie wręcz wygląda
OdpowiedzUsuńu mnie na plusie 9 stopni, więc i w kuchni wiosennie :)
UsuńOstatnio odkryłam quinoę i włączam ją do jadłospisu, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń