niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik Zebra


Aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik waniliowo-kakaowy. Robiący wrażenie wzór zebry. Równy i gładki dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Gorąco polecam!

Składniki na tortownicę 21 cm:

Spód:
  • 125 g herbatników typu Digestive
  • 50 g roztopionego masła

Herbatniki pokruszyć malakserem lub blenderem. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć ciasteczka. Dokładnie docisnąć do dna i wygładzić powierzchnię. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

 Sernik:
  • 1 kg sera na serniki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao

W misie miksera zmiksować ser z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo dodać cukier, cały czas miksując.  Dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując około 15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao. Zmiksować. Wyjąć tortownicę z lodówki. Zaczynając od masy waniliowej dodać po 2 łyżki masy na sam środek. Następnie dodać 2 łyżki masy kakaowej (użyłam do każdej masy osobnej łyżki). I tak na przemian do wyczerpania mas. Sernik włożyć do piekarnika.

W piekarniku pod sernikiem umieścić naczynie z wrzącą wodą.  Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przechowywać w lodówce.





Przepis pochodzi stąd.

12 komentarzy:

  1. mistrzowskie wykonanie...Cały blog bardzo fajny ,z racji tego chciałabym go nominować do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. szczegóły na moim blogu .pozdrawiam.http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babkę o tej nazwie już jadłam, ale sernika jeszcze nie próbowałam... Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny...i zapewne przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba niebawem przetestuje, tak ślicznie wygląda że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale on pięknie wygląda! Dzieło sztuki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie masa troche luzna. Czy taka ma byc?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...