poniedziałek, 29 września 2014

Domowy budyń waniliowy z musem malinowym


Był już domowy kisiel to teraz czas na budyń :) Od początku do końca przygotowany samodzielnie. Laska wanilii dodaje mu waniliowego posmaku a całość dopełnia kwaskowaty mus malinowy :) Deser jest mało słodki, więc możecie do jego przygotowania dodać więcej cukru. Polecam!


Składniki na 2 porcje:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g masła
  • 1 laska wanilii


Do rondelka wlać połowę mleka. Dodać masło, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wyłuskać ziarenka, dodać do rondelka, wrzucić też laskę wanilii. Zagotować. Laskę wanilii wyjąć.
Pozostałą część mleka wymieszać trzepaczką z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje.


Mus malinowy:
  • 200 g malin
  • 2 łyżeczki cukru (lub do smaku)

Do rondelka włożyć maliny z cukrem. Gotować parę minut, aż maliny się rozpadną.


W szklance ułożyć warstwę musu malinowego, następnie nałożyć budyń. Czynność powtórzyć. Podawać ciepły lub schłodzony (mi bardziej odpowiada ta pierwsza wersja ;) )


Przepis pochodzi stąd.

12 komentarzy:

  1. Ależ pyszności
    Samemu zrobione jest najlepsze, przynajmniej wiemy, co jemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglada i pewnie jeszcze lepiej smakuje! :) Jak tylko będę miała okazję na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy w przepisie uzylas 1 laski wanilii czy wiecej bo nie widze w skladnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam całej laski wanilii. Zaraz doprecyzuję, dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...