Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu
Składniki na ok. 30 szt*:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g marcepanu
- 50 g cukru
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować (można podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
* moja średnica ciastka to 6,5 cm
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 10/2014
Wyglądają bardzo apetycznie. Ciekawi mnie ich smak! :)
OdpowiedzUsuńMusisz wypróbować ;) pozdrawiam
UsuńWłaśnie sobie przypomniałam, że szaleję za marcepanem :D
OdpowiedzUsuń