piątek, 3 października 2014

Kruche ciastka z marcepanem


Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu

Składniki na ok. 30 szt*:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 50 g cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować (można podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

* moja średnica ciastka to 6,5 cm

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 10/2014

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...