Ryż smażony z warzywami po azjatycku. Doprawiony sosem sojowym i curry. Pomysł na smaczny, szybki wegetariański obiad.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 80 g pieczarek (waga po obraniu)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry lub więcej
- imbir
- pieprz
Ugotować ryż. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć chwilę. W tym czasie pokroić marchewkę, cukinię i pieczarki. Dodać do cebuli. Smażyć 7-10 minut, aż cukinia i pieczarki będą miękkie a marchewka al dente. Dodać ryż. Doprawić pieprzem, curry, sosem sojowym. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz