piątek, 29 czerwca 2018

Lemoniada porzeczkowa


Składniki:
z bloga Kwestia Smaku

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g porzeczek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • mięta
  • cytryna
  • kostki lodu

W rondelku zagotować wodę z ekstraktem waniliowym i cukrem, gotowa 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
Porzeczki zbenderowac. Przecisnąć prze sitko, resztki z sitka wyrzucić.
Połączyć syrop cukrowy z musem porzeczkowym oraz sokiem pomarańczowym. Odłożyć do lodówki.
Do szklanek nalewać syrop do polowy szklanki, wrzucić plasterek cytryny, lód, listki mięty. Dopełnić wodą. 

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...