Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj). I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu.
Składniki na 2 porcje:
ze strony Kwesia Smaku
- 100 g makaronu Chow Mein
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodać filet z kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę, paprykę, szczypiorek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać makaron, sos sojowy, olej sezamowy oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Smacznego!
Pięknie to wygląda. Nie "zabrudzone" żadnym zbędnym sosem sprawia wrażenie takiego świeżego dania :))
OdpowiedzUsuń