czwartek, 3 kwietnia 2014

Jogurt grecki z quinoa, siemieniem lnianym i truskawkami


Pyszne, zdrowe śniadanie. Quinoa z siemieniem lnianym zapiekana w piekarniku jak granola. Do tego jogurt grecki, miód, dla chętnych syrop klonowy no i truskawki :) Jeszcze trochę a sezon na truskawki się zacznie :) ja już nie mogę się doczekać i na razie skusiłam się na importowane:) 

Składniki na 1 porcję:
  • 1 duży jogurt grecki
  • kilka truskawek lub innych ulubionych owoców
  • 1 łyżeczka miodu
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Quinoa granola na kilka porcji:
  • 1/2 szklanki quinoa
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Quinoa przelewamy wodą na sitku, odsączamy. W miseczce mieszamy quinoa, siemię lniane, miód i oliwę. Rozkładamy na blachę i pieczemy 12-15 minut. Mieszając co jakiś czas. Uważamy, żeby quinoa za bardzo się nie przypiekła.

Do miseczki wkładamy jogurt grecki, posypujemy quinoa, układamy truskawki, polewamy miodem i syropem klonowym. Smacznego!



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...