Pyszne, zdrowe śniadanie. Quinoa z siemieniem lnianym zapiekana w piekarniku jak granola. Do tego jogurt grecki, miód, dla chętnych syrop klonowy no i truskawki :) Jeszcze trochę a sezon na truskawki się zacznie :) ja już nie mogę się doczekać i na razie skusiłam się na importowane:)
Składniki na 1 porcję:
- 1 duży jogurt grecki
- kilka truskawek lub innych ulubionych owoców
- 1 łyżeczka miodu
- syrop klonowy (opcjonalnie)
Quinoa granola na kilka porcji:
- 1/2 szklanki quinoa
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Quinoa przelewamy wodą na sitku, odsączamy. W miseczce mieszamy quinoa, siemię lniane, miód i oliwę. Rozkładamy na blachę i pieczemy 12-15 minut. Mieszając co jakiś czas. Uważamy, żeby quinoa za bardzo się nie przypiekła.
Do miseczki wkładamy jogurt grecki, posypujemy quinoa, układamy truskawki, polewamy miodem i syropem klonowym. Smacznego!
Rewelacyjny pomysl i zdjecie bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuńrewelacja, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńmmmm, jaki fajny pomysł na quinoa! :)
OdpowiedzUsuń"pyszne" zdjęcia!
Dziękuję, pozdrawiam :)
Usuń