Składniki na 2-3 porcje:
- 150 g ryżu Arborio
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki
- 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki masła
- 1/3 białego wina
- ok. 500 ml bulionu warzywnego <klik>; zużyłam mniej
- 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę przez około 3 minuty. Wlać wino, poczekać aż odparuje (około 3 min). Dodać ryż. Teraz co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Mi cały proces zajął 20 minut (zależy od ryżu jaki użyliście). W połowie czasu przygotowywania risotto (u mnie po 10 minutach) dodać groszek i szpinak. Pod koniec dodać starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
prosto, smacznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWitam! Jakie wino do tego? Wytrawne?
OdpowiedzUsuńtak, wytrawne, pozdrawiam
Usuń