Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, który powinien dodać nam dużo energii na resztę dnia. Mi taką energię dodaje owsianka. Jest to sycący i zdrowy posiłek. Z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 jabłko
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka orzechów laskowych
- 1 łyżka wody
1. W rondelku wymieszać mleko z płatkami owsianymi i zagotować zgodnie z zaleceniem producenta płatków.
2. W czasie gotowania się owsianki uprażyć na suchej patelni orzechy laskowe. Zmiksować orzechy laskowe blenderem na mniejsze części, można też je po prostu pokroić.
3. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na małą patelnię wyłożyć jabłka, dodać wodę, syrop klonowy i cynamon. Dusić 3 minuty.
4. Ugotowaną owsiankę przelać do miseczki, na wierzch dać karmelizowane jabłka, posypać orzechami laskowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz