sobota, 21 lutego 2015

Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą


Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżka oleju

Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier.

Beza czekoladowa:
  • 4 białka
  • 170 g cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy całkowicie się rozpuści dodać ocet winny oraz przesiane kakao z mąką ziemniaczaną. Blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki.

Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.


Dodatkowo:
  • słoiczek konfitury z porzeczki (mój miał 210g)
Nasączenie:
  • 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki

Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać górę. Bardzo delikatnie oderwać bezę od papieru i przełożyć na wierzch ciasto. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.


Inspiracja

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...