Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżka oleju
Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier.
Beza czekoladowa:
- 4 białka
- 170 g cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy całkowicie się rozpuści dodać ocet winny oraz przesiane kakao z mąką ziemniaczaną. Blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki.
Krem:
- 500 g mascarpone
- 300 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
- słoiczek konfitury z porzeczki (mój miał 210g)
Nasączenie:
- 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki
Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać górę. Bardzo delikatnie oderwać bezę od papieru i przełożyć na wierzch ciasto. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Inspiracja
cudnie wyglada i smacznie brzmi, niestety czasu brak. szybciej wyladowalabym na tym ciescie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńtak, jest bardzo dobre!
Usuńczy mozna zastąpić ocet winny na jakiś inny?
OdpowiedzUsuńmożna go zastąpić sokiem z cytryny
Usuń