czwartek, 19 lutego 2015

Chleb miodowy


Przedstawiam Wam mega zdrowy chleb. Zdrowy, bo na zakwasie żytnim. Zdrowy, bo z dodatkiem miodu. Zdrowy, bo z dodatkiem superfoods, jakim jest siemię lniane. Siemię lniane jest bogate w kwasy omega 3 oraz omega 6. Ponadto nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Wymienione składniki powodują , że siemię lniane nie tylko odżywia ale również leczy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ma ono właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Ponadto wykazano, że poprawia niski nastrój. Chyba więcej zalet przedstawiać nie trzeba? :) 


Rozmnożenie zakwasu:
  • 60 zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml letniej wody

Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej.


Składniki na chleb właściwy:
  • 350 g zakwasu
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 500 g mąki żytniej typ 720 
  • 600 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki miodu plus dodatkowa porcja
  • 100 g siemienia lnianego plus dodatkowa porcja
  • 20 g soli (2 łyżeczki)

1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia.

2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę.

2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 h.

3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. 

4. Łyżkę miodu wymieszać z odrobiną wody, aby był lekko płynny. Posmarować wierzch bochenka, posypać siemienie i naciąć w romby. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut.

5. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia.

6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha!


Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...