Niedługo Walentynki, może ktoś z Was skusi się na babeczki migdałowe? Jeżeli zostaną Wam z innych wypieków niewykorzystane białka, to właśnie można to zrobić piekąc te babeczki. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, autorka podaje, iż z podanych składników uzyskamy 12 babeczek. Ja robiłam je w większych foremkach w kształcie serduszek i wyszło mi 8 sporych babeczek.
Składniki:
- 6 białek jajka
- 150 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 2/3 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej, przesianej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- truskawki
- płatki migdałowe na wierzch
Białka jajka umieścić w misie miksera i zmiksować do spienienia. Nie ma być to sztywna piana. Wsypać cukier puder i mąkę. Wymieszać delikatnie łopatką. Wlać masło i ekstrakt. Wymieszać. Ciasto wylać do foremek. Na wierzch każdej ułożyć truskawkę, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 170 stopniach przez około 25 minut.
Wyglądają cudnie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam:)
Usuńoj tak na walentynki słodkości muszą być :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogpsot.com
prezentują się przepięknie :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Robiłam je, smakują obłędnie! Z truskawkami wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuń