Przedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :)
Składniki na keksówkę 25x10cm:
z przepisu Lepszy Smak
- 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym)
- 3 łyżki surowej kaszy gryczanej
- 4 podudzia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 8 pieczarek
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki, cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć wraz z podudziami na blaszce do pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić.
W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym <klik>, wtedy zyska na smaku.
Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego!
genialny! uwielbiam wszelakie wykorzystanie kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
ciekawy pomysł, nie jadłam takie pasztetu;)
OdpowiedzUsuńIntrygujący :) Takiego pasztetu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń