poniedziałek, 17 lutego 2014

Budyń jęczmienny ze śliwkami


Kasza jęczmienna na słodko gotowana na mleku ryżowym.


Składniki na 2 małe porcje:
z magazynu Kuchnia
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 1,5 łyżki oleju ryżowego bądź innego ulubionego
  • 1/4 szklanki jęczmiennej
  • 2 łyżki cukru brązowego (następnym razem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki)
  • szczypta soli
  • 150 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Mrożone śliwki rozmrozić. Świeże przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla. Dodać 1 łyżkę wody, cynamon i kardamon. Gotować 3-5 minut, aż śliwki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Gorącą kaszę zmiksować i podawać ze śliwkami.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...