Zapraszam na danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 50 g chorizo lub salami chorizo
- 100 g ryżu do risotto (arborio)
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- 500 ml bulionu drobiowego
- szczypta szafranu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki
1. Chorizo, filet z kurczaka, paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować bulion.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać chorizo i podsmażyć chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać fileta z kurczaka, smażyć 3 minuty. W połowie obsmażania dodać czosnek.
3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty.
4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty.
5. Zalać gorącym bulionem i gotować bez mieszania przez 12 minut. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować kolejne 6 minut. Odstawić z ognia i pozostawić na 2 minuty. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać. Smacznego!
Źródło przepisu
wygląda bosko! Zapisuję na liście do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ale w wersji z rybami i owocami morza:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Uwielbiam paellę. Zamiast ostrej papryki kupiłam pikantne chorizo i wyszło idealnie :)
OdpowiedzUsuńPaella wyszła bardzo dobra moje dzieci są recenzentami
OdpowiedzUsuń