czwartek, 23 kwietnia 2015

Paella


Zapraszam na danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 50 g chorizo lub salami chorizo
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • szczypta szafranu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • natka pietruszki

1. Chorizo, filet z kurczaka, paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować bulion.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać chorizo i podsmażyć chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać fileta z kurczaka, smażyć 3 minuty. W połowie obsmażania dodać czosnek.
3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty.
4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty.
5. Zalać gorącym bulionem i gotować bez mieszania przez 12 minut. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować kolejne 6 minut. Odstawić z ognia i pozostawić na 2 minuty. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać. Smacznego!


Źródło przepisu

3 komentarze:

  1. wygląda bosko! Zapisuję na liście do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ale w wersji z rybami i owocami morza:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...