Cranachan to tradycyjny szkocki deser składający się z warstw słodkiej śmietany, płatków owsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 granat
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 kostka czekolady
- 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych)
- 1 łyżka miodu
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey. Z granatu wydobyć ziarenka. Czekoladę zatrzeć na tarce.
W pucharku lub szklance układać warstwowo śmietanę, płatki owsiane i ziarenka granatu. Wierzch posypać wiórkami czekolady.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńw rzeczy samej:)
UsuńMniam! Ekstra wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! pozdrawiam
UsuńAle fantastyczny deser...
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpycha:) zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie smaczne :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl
OdpowiedzUsuńa zamiast śmietanki dać jogurt i pyszne śniadanie gotowe ;)
OdpowiedzUsuńja bym uzyla lepiej yoghurt zamiast smietany lub kwark
OdpowiedzUsuń