W takie chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak aromatyczna zupa z soczewicą. Soczewica jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kaloriami. Jest źródłem białka i błonnika, który reguluje poziom tłuszczu i glukozy. Ma również niski indeks glikemiczny. Polecana dla przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy: curry, garam masala, bazylia i ostra papryka.
Składniki:
z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (ok.170 g)
- 80 g soczewicy czerwonej
- 1 puszka pomidorów
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut.
3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz