niedziela, 9 lutego 2014

Domowe batoniki muesli


Idealna energetyczna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, do klubu fitness czy spakować dziecku do szkoły.

 
Składniki na 6 dużych batoników:
przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię
  • 80 g płatków owsianych
  • 70 g płatków pszennych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 40 g pestek dyni
  • 55 g masła
  • 100 ml miodu
  • 15 g brązowego cukru

Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. W połowie czasu wymieszać, żeby się za bardzo nie spiekły. Po podpieczeniu, przesypać do miski i połączyć z żurawiną, migdałami i amarantusem. Dokładnie wymieszać.

W rondelku połączyć masło, miód i cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Masa będzie się pienić. Po tym czasie wlać ją do płatków i dokładnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i bardzo dokładnie docisnąć. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, włożyć blaszkę i piec przez około 18 minut. Wyjąć i po około 1,5 h pokroić na batoniki.


3 komentarze:

  1. Cudne! Wyglądają smakowicie. I na pewno są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupnych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie i przynajmniej wiemy co się znajduje w środku:) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...