Idealna energetyczna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, do klubu fitness czy spakować dziecku do szkoły.
Składniki na 6 dużych batoników:
przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię
- 80 g płatków owsianych
- 70 g płatków pszennych
- 30 g płatków migdałowych
- 75 g suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
- 25 g wiórków kokosowych
- 40 g pestek dyni
- 55 g masła
- 100 ml miodu
- 15 g brązowego cukru
Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. W połowie czasu wymieszać, żeby się za bardzo nie spiekły. Po podpieczeniu, przesypać do miski i połączyć z żurawiną, migdałami i amarantusem. Dokładnie wymieszać.
W rondelku połączyć masło, miód i cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Masa będzie się pienić. Po tym czasie wlać ją do płatków i dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i bardzo dokładnie docisnąć. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, włożyć blaszkę i piec przez około 18 minut. Wyjąć i po około 1,5 h pokroić na batoniki.
Cudne! Wyglądają smakowicie. I na pewno są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupnych! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie i przynajmniej wiemy co się znajduje w środku:) Pozdrawiam
UsuńDziękuję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń