czwartek, 21 sierpnia 2014

Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami


Lubicie bakłażana? U mnie coraz częściej gości na stole. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, B i C. Ma również właściwości odtruwające. Faszerowany mięsem wołowym z dodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego)
  • 1 szklanka wody
  • posiekana natka pietruszki

1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie osuszyć.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć bakłażana od strony przecięcia na patelni i usmażyć przez 7 minut. Zdjąć z patelni,, osączyć z tłuszczu.
3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć cebulę (około 8 minut).
4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut.
5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora.
7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut.
8. Podawać gorące, obficie posypane natką.


Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...