Przedstawiam Wam dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :)
Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l:
- 3,5 kg brzoskwiń
- 4 torebki herbaty Earl Grey
- 500 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
1. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w szóstki. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut.
2. Przełożyć do garnka posypać herbatą z jednej torebki. Wymieszać. 3 pozostałe torebki położyć na wierzchu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, często mieszając. Wyjąć torebki z herbatą, całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**.
* Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut.
** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
wspaniały pomysł...muszę koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam! Pozdrawiam:)
UsuńJa robiłam tak morele - ten zapach... No coś cudownego :)
OdpowiedzUsuń