Lubicie bakłażana? U mnie coraz częściej gości na stole. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, B i C. Ma również właściwości odtruwające. Faszerowany mięsem wołowym z dodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego)
- 1 szklanka wody
- posiekana natka pietruszki
1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie osuszyć.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć bakłażana od strony przecięcia na patelni i usmażyć przez 7 minut. Zdjąć z patelni,, osączyć z tłuszczu.
3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć cebulę (około 8 minut).
4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut.
5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora.
7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut.
8. Podawać gorące, obficie posypane natką.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Ale pięknie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam:)
UsuńKocham bakłażany, a takie dania w szczególności!
OdpowiedzUsuńpiękne i te pomidorki na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńto taka wisienka na torcie;)
UsuńWygląda znakomicie! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBakłażany prezentują się rewelacyjnie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń