Dzisiaj proponuje Wam bardzo zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej. Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pachniało tak niesamowicie, że aż ciężko było wytrzymać do końca czasu gotowania :) Ugotowaną kaszę mieszamy z bananem, suszoną żurawiną, podprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Po prostu poezja. Musicie koniecznie wypróbować! Myślę, że dzieciom też posmakuje:) Przepis pochodzi od Ani Starmach.
Kaszę jaglaną warto włączyć do codziennego menu. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest dobra na katar. Ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Same korzyści :)
Składniki na 1 porcję:
- 50 g kaszy jaglanej
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka sztuk suszonej żurawiny
- 1/2 banana
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
W rondelku umieścić kaszę jaglaną z mlekiem, cukrem cynamonem i kardamonem. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Banana pokroić w plasterki. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do miseczki, wymieszać z żurawiną. Dodać banana. Całość polać jogurtem naturalnym, posypać płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Polać miodem. Smacznego!
uwielbiam jaglanke na słodko!
OdpowiedzUsuńi chyba ja jej fanką zostanę ;)
UsuńSmacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ,pozdrawiam:)
Usuńa jak dzieci na nia reaguja? chetnie jedza?
OdpowiedzUsuńja uwielbiam takie rarytaski a chcialabym zeby moje male krasnale tez jadly zdrowo
mój synek wcina chętnie, ale on z tych wszystkożernych :D natomiast starsza córka totalne przeciwieństwo i z tych zdrowszych rzeczy to jedynie owsiankę akceptuje ;)
Usuń