Zapraszam na zdrowszą wersję naleśników przygotowanych z mąki orkiszowej. Podawane z prażonymi jabłkami. Pyszny, jesienny deser.
Składniki na ok.10 szt*:
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku
- 110 g mąki orkiszowej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 30 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do miski wsypać mąkę orkiszową, sól, cukier, cynamon, jajka oraz 1/3 ilości mleka. Zmiksować. Powoli dolać resztę mleka oraz roztopione masło. Zmiksować do gładkości. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki.
* patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki
Prażone jabłka:
- 3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje.
Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut.
Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym.
bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMąka gryczana czy orkiszowa ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOrkiszowa, już poprawiam, dziękuje za czujność :) pozdrawiam
Usuń