Placuszki owsiane na śniadanie lub podwieczorek. Sycące, z dużą ilością błonnika. Idealne dla dzieci.
Składniki na ok. 25 małych placuszków:
- 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia
- 2 łyżki cukru
Płatki wsypać do miski. Zalać maślanką, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub jeść same :) Smacznego!
Inspiracja
Wyglądają znakomicie! :) Pancakesy mogłabym jeść bez końca. Na pewno wypróbuję też Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńPolecam także swoje z mąki żytniej: http://mw-inspiracje.blogspot.com/2013/07/dietetyczne-pancakesy.html
góra pysznych placków!
OdpowiedzUsuńpyszne, beda na dzisiejsza kolacje. czy platki sa pozniej mocno wyczuwalne w plackach? chodzi o konsystencje.
OdpowiedzUsuńja użyłam płatków błyskawicznych, takich drobnych i w ogóle nie było ich czuć, mąż nawet się nie zorientował że tam są :) daj znać czy Wam smakowało :) pozdrawiam
UsuńPlacuszki bardzo dobre, mężowi smakowały i smażyłam na suchej patelni tak jak pancakes. Polecam wszystkim 😁 😁
OdpowiedzUsuń