wtorek, 28 października 2014

Placuszki owsiane



Placuszki owsiane na śniadanie lub podwieczorek. Sycące, z dużą ilością błonnika. Idealne dla dzieci.


Składniki na ok. 25 małych placuszków:
  • 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia
  • 2 łyżki cukru

Płatki wsypać do miski. Zalać maślanką, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub jeść same :) Smacznego!



Inspiracja

5 komentarzy:

  1. Wyglądają znakomicie! :) Pancakesy mogłabym jeść bez końca. Na pewno wypróbuję też Twoją wersję :)
    Polecam także swoje z mąki żytniej: http://mw-inspiracje.blogspot.com/2013/07/dietetyczne-pancakesy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, beda na dzisiejsza kolacje. czy platki sa pozniej mocno wyczuwalne w plackach? chodzi o konsystencje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam płatków błyskawicznych, takich drobnych i w ogóle nie było ich czuć, mąż nawet się nie zorientował że tam są :) daj znać czy Wam smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Placuszki bardzo dobre, mężowi smakowały i smażyłam na suchej patelni tak jak pancakes. Polecam wszystkim 😁 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...