poniedziałek, 27 października 2014

Naleśniki orkiszowe z prażonymi jabłkami


Zapraszam na zdrowszą wersję naleśników przygotowanych z mąki orkiszowej. Podawane z prażonymi jabłkami. Pyszny, jesienny deser.


Składniki na ok.10 szt*:
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku
  • 110 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do miski wsypać mąkę orkiszową, sól, cukier, cynamon, jajka oraz 1/3 ilości mleka. Zmiksować. Powoli dolać resztę mleka oraz roztopione masło. Zmiksować do gładkości. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki.

* patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki

Prażone jabłka:
  • 3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje.
Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut. 


Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...