Zupa krem ze świeżego groszku i zielonej fasolki. Smak podkręca kolendra i mięta, która dodaje tej zupie dużo świeżości. Koniecznie wypróbujcie, jest pyszna!
Składniki:
- 400 g świeżego groszku (można użyć mrożonego)
- 100 g zielonej fasolki
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Świeży groszek wyłuskać z łupinek. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem oraz pokrojonego ziemniaka. Smażyć przez 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek, dusić kolejne 2 minuty. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Na koniec dodać miętę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
Świetny krem !
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
Usuńbardzo lubię połaczenie groszku z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńdo tego krem jest bardzo fajnie przyprawiony, pycha
oj tak, bardzo nam smakował:)
UsuńBardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję:) zajrzę do Ciebie:)
Usuńbędę robić we wtorek :)
OdpowiedzUsuńTo już teraz życzę smacznego:)
Usuńchodzi za mną zielony krem, brokuły już wypróbowane, teraz pora na groszek :)
OdpowiedzUsuń