czwartek, 19 czerwca 2014

Zielony krem z groszku z miętą


Zupa krem ze świeżego groszku i zielonej fasolki. Smak podkręca kolendra i mięta, która dodaje tej zupie dużo świeżości. Koniecznie wypróbujcie, jest pyszna!


Składniki:
  • 400 g świeżego groszku (można użyć mrożonego)
  • 100 g zielonej fasolki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Świeży groszek wyłuskać z łupinek. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem oraz pokrojonego ziemniaka. Smażyć przez 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek, dusić kolejne 2 minuty. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Na koniec dodać miętę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
 


9 komentarzy:

  1. bardzo lubię połaczenie groszku z ziemniakami :)
    do tego krem jest bardzo fajnie przyprawiony, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. chodzi za mną zielony krem, brokuły już wypróbowane, teraz pora na groszek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...