środa, 19 listopada 2014

Ciasteczka owsiane z żurawiną


Dietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) 

Składniki na około 20 ciasteczek:
przepis pochodzi z Kwestii Smaku
  • 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu

W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody.
W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt), lekko spłaszczyć. Układać na blasze w odstępie od siebie. Piec 15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu będą miękkie, wraz ze stygnięciem trochę stwardnieją.




6 komentarzy:

  1. z chęcią porwałabym choćby jedno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz ze od tygodni szukam tego przepisu. kiedys mialam w ksiazeczce z przepisami z lidla i mi zaginela w przeprowadzce. tylko ja w ogole nie dawalam maki. w weekend bedziemy piec.:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...