Dietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;)
Składniki na około 20 ciasteczek:
przepis pochodzi z Kwestii Smaku
- 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g suszonej żurawiny
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody.
W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt), lekko spłaszczyć. Układać na blasze w odstępie od siebie. Piec 15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu będą miękkie, wraz ze stygnięciem trochę stwardnieją.
z chęcią porwałabym choćby jedno! :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
Usuńa wiesz ze od tygodni szukam tego przepisu. kiedys mialam w ksiazeczce z przepisami z lidla i mi zaginela w przeprowadzce. tylko ja w ogole nie dawalam maki. w weekend bedziemy piec.:)
OdpowiedzUsuńto się na coś przydałam :D
Usuńjak zwykle;)
UsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń