Zwykle z nasion chia przygotowuje owocowe puddingi. Jednak równie dobrze nadają się one do koktajli. Wystarczy, że przygotowany koktajl odstawimy na 10-15 minut, aby nasiona napęczniały i jednocześnie nadały kremowej konsystencji naszemu koktajlowi. Bazą do tego smoothie jest świeżo wyciskany sok jabłkowy oraz szpinak. By uniknąć sztucznego dosładzania dodałam banana, słodycz pochodzi również z jabłek. Dla dopełnienia moich wrażeń estetycznych lecz także smakowych dodałam ziarenka granatu :) Nie jest to jednak koniecznie. Skusicie się na taki zastrzyk witamin? :)
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek (może być kupny, jednodniowy)
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść szpinaku
- 1/2 banana
- ziarenka granatu (opcjonalnie)
Wycisnąć sok z jabłek. Przelać do blendera. Dodać banana, szpinak oraz chia. Zmiksować. Przelać do szklanki, udekorować ziarenkami granatu. Odstawić na kilka minut.
wygląda cudownie, a ile w tym witamin!
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam:)
UsuńPyszności
UsuńCześć, wyraziłaś zgodę na taką "promocję" ? http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/02/chia-banan-szpinak-sok-z-jabek-granat.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń