środa, 20 sierpnia 2014

Domowa granola


Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, by rozpocząć dzień. Wystarczy mleko, jogurt, świeże owoce i zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Moja propozycja jest tylko jedną z miliona kombinacji. Każdy może przygotować ją z takimi dodatkami, które lubi najbardziej :)


Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 35 g płatków migdałowych
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g sezamu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka golden syrup lub miodu

Wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać syrop klonowy, golden syrup i olej. Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać i piec w 150 stopniach przez 40 minut. Po upływie 25 minut dodać żurawinę. W między czasie mieszać granolę, żeby się równomiernie upiekła. Po upieczeniu również należy ją wymieszać, żeby się nie posklejała. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


   

6 komentarzy:

  1. Domowa granola jest najlepsza, staram się robić jak mam czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie się zgadzam, że domowa najlepsza :) pozdrawiam

      Usuń
  2. domowa granola= wiesz co jesz! przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. homemade granola niezastąpiona... wyglada wspaniale

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...