Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, by rozpocząć dzień. Wystarczy mleko, jogurt, świeże owoce i zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Moja propozycja jest tylko jedną z miliona kombinacji. Każdy może przygotować ją z takimi dodatkami, które lubi najbardziej :)
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g wiórków kokosowych
- 35 g płatków migdałowych
- 25 g pestek dyni
- 25 g sezamu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka golden syrup lub miodu
Wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać syrop klonowy, golden syrup i olej. Połączyć
zawartość obu misek, dokładnie wymieszać i piec w 150 stopniach przez 40 minut. Po upływie 25 minut dodać żurawinę. W między czasie mieszać granolę, żeby się równomiernie
upiekła. Po upieczeniu również należy ją wymieszać, żeby się nie posklejała. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Domowa granola jest najlepsza, staram się robić jak mam czas :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie się zgadzam, że domowa najlepsza :) pozdrawiam
Usuńdomowa granola= wiesz co jesz! przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńhomemade granola niezastąpiona... wyglada wspaniale
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam
Usuń