Dorada faszerowana kaszą gryczaną i brokułami pieczona na cukinii
Składniki na 2 porcje:
- 2 dorady
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 80 g ugotowanych na parze brokułów
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekany
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 1 małe jajko
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 cukinia
- sól, pieprz
Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki.
Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.
Przepis pochodzi stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz