piątek, 21 lutego 2014

Chałka


Pyszna, domowa chałka. Najlepsza z dżemem, konfiturą, miodem bądź szklanką mleka :) moja córeczka po spróbowaniu powiedziała, że to jest mniam, mniam :) I to mi wystarczy za cały komentarz:) Polecam!

Składniki:
z przepisu Olga Smile
  • 500 g mąki (użyłam tej o symbolu 650g)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Wszystkie składniki na chałkę umieścić w misie miksera lub zwykłej misce. Wyrobić elastyczne ciasto. Moje wyrobił robot w około 6 minut. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie przez chwilę wyrobić ciasto. Podzielić na 6 części i zapleść warkocz. Formę do pieczenia (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć chałkę. Można też ją piec bez użycia keksówki bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wtedy wyjdzie trochę inny kształt. Odstawić do podrośnięcia na kolejną godzinę. Po wyrośnięciu przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • oraz 1 jajko do posmarowania
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać masło i palcami wymieszać z mąką i cukrem. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 40 minut w 170 stopniach. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła :) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta chałka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie :) Aż nie chcę myśleć jak smakuje :) Muszę czym prędzej opuścić tę stronę, bo żołądek woła o kawałeczek tej chałki :D Ale zanim wyjdę podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komplementy! Przepis polecam, chałka miała być na śniadanie, ale nie dotrwała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. również częstuję się przepisem :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...