środa, 4 marca 2015

Udziec z indyka


Długo pieczony udziec z indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam!


Składniki:

  • udziec z indyka o wadze ok. 2kg
  • 2 łyżki grubo mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka soli
  • 4 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Sos bbq:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli

W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 3 h. Mięsa nie trzeba przewracać. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec 10-12 minut. Spożywać na ciepło lub zimno.



Inspiracja

9 komentarzy:

  1. ooo, zapisuję! uwielbiam domową wędlinę, szczególnie z indyka i już mi się znudziła nasza ulubiona wersja z marynatą z sosu sojowego i miodu. ten przepis wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. planuję zrobić taki udziec tylko mam problem z przyprawą , mam tylko papryke wedzona ostrą, czy może być ? ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, jednak dałabym jej zdecydowanie mniej, żeby nie wyszło za pikantne. Oczywiście też zależy co kto lubi ;) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych

      Usuń
  3. Mam kilogramowy udziec :( Jak dostosować czas pieczenia? I temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za późną odpowiedź... Temperatura ta sama, czas pieczenia zalecam zmniejszyć o połowę. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Czym mogę zastąpić wędzoną paprykę? Zwykłą papryką w proszku?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...