wtorek, 20 stycznia 2015

Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami


Lubię zjeść śniadanie na ciepło. Zazwyczaj jest to owsianka wymiennie z jaglanką. Jak dla mnie wadą kaszy jaglanej jest to, że dosyć długo się gotuje, ponadto łatwo ją przypalić. Alternatywę dla kaszy jaglanej stanowią płatki jaglane. Przygotowuje się je bardzo szybko, można krótko podgotować, albo po prostu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem dodać tylko owoce, orzechy czy konfiturę i zdrowe śniadanie gotowe. Płatki jaglane dużo dobrego zrobią też dla naszej urody :) Zawierają kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E.


Składniki na 1 porcję:
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka
  • 3 suszone morele
  • kilka orzechów (dałam pekan)
  • 1 gruszka
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy. Gotować na małym ogniu przez chwilę, aż płatki zgęstnieją. Przełożyć na talerz, dodać gruszkę oraz pokrojone orzechy i morele. Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe!



Inspiracja

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...