sobota, 13 grudnia 2014

Sałatka z burakiem i gruszką


Lekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką gruszką jest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie!


Składniki:
  • ulubiona mieszanka sałat
  • 3 małe buraki
  • 1 gruszka
  • 1 kulka (100 g) mozzarelli
  • oliwa
  • sos balsamiczny
  • świeży rozmaryn 
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki.
Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki.
W misce ułożyć mieszankę sałat, dodać buraki, gruszkę i mozzarellę.
Z oliwy, sosu balsamicznego, soku z cytryny i rozmarynu zrobić dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...