Lekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką gruszką jest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie!
Składniki:
- ulubiona mieszanka sałat
- 3 małe buraki
- 1 gruszka
- 1 kulka (100 g) mozzarelli
- oliwa
- sos balsamiczny
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki.
Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki.
W misce ułożyć mieszankę sałat, dodać buraki, gruszkę i mozzarellę.
Z oliwy, sosu balsamicznego, soku z cytryny i rozmarynu zrobić dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Smacznego!
Uwielbiam tego typu sałatki. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka.
OdpowiedzUsuń