Zdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu.
Składniki:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku
- 1/4 główki kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- kiść czerwonych winogron
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sól, pieprz
Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wspaniała surówka na zimową porę :)
OdpowiedzUsuńCiekawa nie powiem! Musi być bardzo fajna w smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, polecam!
UsuńPyszna..polecam.Ja zamieniłam orzechy na słonecznik a oliwę na olej słonecznikowy bo akurat taki miałam, wyszła super surówka...:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!
Usuń