W sklepach i warzywniakach pojawiła się już świeża żurawina. Proponuje przygotować z niej pyszną alternatywę dla owsianki, jaką jest jaglanka. Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem musu żurawinowego. Żeby zmniejszyć kaloryczność tego śniadania zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Warto w sezonie jesiennym spożywać żurawinę, gdyż pomoże walczyć z chorobami a także otyłością, gdyż jest niskokaloryczna a dodatkowo zawiera dużo błonnika.
Składniki na 1-2 porcje:
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku
- 165 ml mleczka kokosowego
- 125 ml mleka
- 1 łyżka ksylitolu lub 2 łyżki cukru
- 50 g kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną opłukać. Włożyć do rondelka zalać mlekiem oraz połową mleczka kokosowego, dodać ksylitol. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 18 minut. Dolać resztę mleczka kokosowego. Wymieszać.
Sos żurawinowy:
- 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 4 łyżki soku żurawinowego lub malinowego
- 1/2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru
Żurawinę wraz z cukrem przełożyć do rondelka. Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze 2 minuty. Dodać sok i dalej gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia.
Kaszę jaglaną przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć żurawinę wraz z sokiem. Smacznego!
takie śniadania lubię:)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję! pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam takie zestawy :)
OdpowiedzUsuńpo prostu przepyszna jaglanka!
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńspróbujemy z Emi! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Pamiętaj tylko, że ksylitol nie jest zalecany dla dzieci poniżej 3 roku życia, więc lepiej zastąpić go np cukrem brązowym. Pozdrawiam:)
Usuńa wlasnie dzisiaj kupilam kasze jaglana:) Jas uwielbia zurawine wiec bedzie jak znalazl.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń