czwartek, 7 sierpnia 2014

Smoothie truskawkowo-gruszkowe z sokiem z pomarańczy


Z tymi koktajlami to taka banalna sprawa, bo co to za filozofia zmiksować owoce z jogurtem, mlekiem czy innymi dodatkami ;) jednak smak i kolor jakie można uzyskać potrafią zaskoczyć. Poza tym dostarczają wielu cennych witamin. Czasami też i tak jest w moim przypadku stanowią sposób na przemycenie owoców, których moje dzieci w normalnej postaci jeść nie chcą. Stąd na blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 gruszka
  • 200-250 g truskawek
  • sok z 1 pomarańczy, około 1/3 szklanki

1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki. 
2. Świeże truskawki zmrozić w zamrażalniku przez około 30 min. Jeżeli używamy mrożonych lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania.
3. Wycisnąć sok z pomarańczy.
4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...