Dzisiaj zapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam!
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 kalarepa
- 3 cebulki dymki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 1 główka czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
- sól, pieprz
1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić.
2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki.
3. Cebulę i czosnek przekroić na pół.
4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek.
5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać.
6. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
7. Dodać pomidorki i oliwki piec kolejne 10 minut przy dodatkowo włączonym termoobiegu.
8. Podawać ciepłe.
Pysznie u mnie również podobna zapiekaneczka gościła :))
OdpowiedzUsuńMmmmm uwielbiam tak przygotowane warzywa! :)
OdpowiedzUsuńU mnie w trochę innej wersji, z woreczka: http://aa-kuku.blogspot.com/2015/10/domowe-duszonki.html zapraszam ;)