środa, 6 sierpnia 2014

Pieczone warzywa


Dzisiaj zapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 kalarepa
  • 3 cebulki dymki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić.
2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki.
3. Cebulę i czosnek przekroić na pół.
4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek.
5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać.
6. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
7. Dodać pomidorki i oliwki piec kolejne 10 minut przy dodatkowo włączonym termoobiegu.
8. Podawać ciepłe.

2 komentarze:

  1. Pysznie u mnie również podobna zapiekaneczka gościła :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm uwielbiam tak przygotowane warzywa! :)
    U mnie w trochę innej wersji, z woreczka: http://aa-kuku.blogspot.com/2015/10/domowe-duszonki.html zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...