wtorek, 29 maja 2018

Pavlova z truskawkami


Składniki:
z bloga Kwestia Smaku

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć piane i uformować łyżką. Piec w 120 stopniach przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 3 h. Wyjąć, ostudzić. Trzymać bez przykrycia w temperaturze pokojowych do 2 dni.

Krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Wyłożyć na bezę. Udekorować truskawkami i listkami mięty. Gotową przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...