Kaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję?
Składniki na 2 - 3 porcje:
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 50 g startego żółtego sera
- 30 ml białego wina
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 garście szpinaku
- garść orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- olej
- sól, pieprz
1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem..
2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje.
3. Chochla po chochli dodawać gorącego bulionu, aż do wyczerpania. Zajęło mi to niecałe 25 minut.
4. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Orzechy obrać, pokroić na większe kawałki.
5. Gdy kasza już zmięknie, dodać do niej orzechy, pomidorki, szpinak, połowę startego sera żółtego. Wymieszać.
6. Przełożyć na talerze. Podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Bardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńChyba polubię kaszotto :)
OdpowiedzUsuń