piątek, 4 lipca 2014

Kurczak curry ze szpinakiem


Filety z piersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • spora garść świeżego szpinaku
  • sól , pieprz
Do podania:
  • 100 g ugotowanego ryżu

1. Cebulę i czosnek, obrać i posiekać. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Filety z kurczaka również pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło. Dodać filety, zrumienić. Dołożyć cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać curry oraz mąkę. Krótko zasmażyć. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody. Zagotować. Dodać pomidory i całość gotować 10 minut.
3. Szpinak porwać na mniejsze części, dodać do kurczaka i przez chwilę gotować. 
4. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...