Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki cukru brązowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek sosu rybnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia.
Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJuż samo to, że coś ma w nazwie "po tajsku" sprawia, że na pewno mi to będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńCzy kurczak jest pod pokrywka czy bez ?:)
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia, gdyż było łatwiej mi je podlewać. Można je również piec pod przykryciem i na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, żeby wierzch się zrumienił.
Usuń