Pyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych
Składniki:
z bloga Jadłonomia
- 800 g selera (korzeń)
- 1 duży ziemniak
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 kromki pieczywa
- 1 ząbek czosnku
- odrobina majeranku i tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól
Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez 8 minut. Ziemniaki, seler, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.
W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Dodać chleb i zrumienić.
Uwielbiam seler, Twój krem prezentuje się smacznie i do tego te grzanki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) pozdrawiam :)
Usuń