czwartek, 20 marca 2014

Krem z selera z grzankami czosnkowymi


Pyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych

Składniki:
z bloga Jadłonomia
  • 800 g selera (korzeń)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 por (biała część)
  • 1 jabłko
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Grzanki:
  • 2 kromki pieczywa
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina majeranku i tymianku
  • 2 łyżki oleju 
  • sól

Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez 8 minut. Ziemniaki, seler, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.

W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Dodać chleb i zrumienić.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam seler, Twój krem prezentuje się smacznie i do tego te grzanki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...