Składniki na 6-7 dużych naleśników o średnicy 24 cm:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 g mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki cukru
Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki.
Nadzienie jabłkowe:
- 3 jabłka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- skórka z pomarańczy
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię, dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut.
Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego!
Przepis pochodzi stąd.
wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńNaleśnik w innej postaci i jak kusząco wygląda, świetny pomysł z taką sakiewką :)
OdpowiedzUsuń