Owsiankę jak każdy wie warto jeść. Dzisiaj proponuję owsiankę zapiekaną w piekarniku z jabłkami i bezą. Jest przepyszna!
Składniki:
z przepisu Lepszy Smak
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka jajka
- 2,5 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż wyszło dosyć słodkie)
Płatki błyskawiczne* zalać gorącym mlekiem, posłodzić 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 3-5 minut. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody i dusić przez 10 minut. Wymieszać z cynamonem. Białka umieścić w misie miksera i wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W naczyniu do zapiekania ułożyć owsiankę, jabłka i na wierzchu przykryć bezą. Piec 30 minut. Podawać ciepłe.
* użyłam płatków błyskawicznych nie wymagających gotowania. Jeżeli macie inne, najlepiej namoczyć je na kilka godzin lub nawet całą noc.
Owsianka z bezą? To coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń