czwartek, 6 marca 2014

Owsianka z jabłkiem i bezą


Owsiankę jak każdy wie warto jeść. Dzisiaj proponuję owsiankę zapiekaną w piekarniku z jabłkami i bezą. Jest przepyszna!

Składniki:
z przepisu Lepszy Smak
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż wyszło dosyć słodkie)

Płatki błyskawiczne* zalać gorącym mlekiem, posłodzić 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 3-5 minut. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody i dusić przez 10 minut. Wymieszać z cynamonem. Białka umieścić w misie miksera i wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W naczyniu do zapiekania ułożyć owsiankę, jabłka i na wierzchu przykryć bezą. Piec 30 minut. Podawać ciepłe.

* użyłam płatków błyskawicznych nie wymagających gotowania. Jeżeli macie inne, najlepiej namoczyć je na kilka godzin lub nawet całą noc.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...