Aromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego
Składniki:
z przepisu Magazyn Kuchenny
- 1 kalafior (ok.500g)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 500 ml bulionu warzywnego
- 165 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior podzielony na różyczki. Podsmażyć kilka minut. Dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz